jueves, 16 de diciembre de 2010

Socors!!! que ve el llibre electrònic


Imatge presa de la revista Mi Biblioteca, núm. 23

A les meues mans ha arribat això: “El libro electrónico ha llegado a las bibliotecas... y viene para quedarse”. Aquest és el títol de l’article que Julio Alonso Arévalo i José Antonio Cordón García publiquen en la revista Mi Biblioteca, núm. 23 (Tardor 2010), i, segons alguns, serà la mort del llibre tal i com l’entenem fins ara, però serà de veres la seua mort? En teoria ja l’haurien mort la televisió, els PC, la Play Station,..., el llibre físic no desapareixerà i el llibre digital ocuparà un espai paral·lel;  més preocupant que el llibre digital és la sobreoferta editorial (Jorge Franganillo “Ni libros vencedores ni libros vencidos” En : Anuario ThinkEPI 2009, EPI SCP, pp.30-33).
Com destaquen els autors de l’article, les biblioteques varen ser dels primers serveis de l’administració pública en tenir presència en internet, primerament a través de les seues pàgines web i posteriorment oferint la consulta dels seus fons desenvolupant el concepte de biblioteca digital. Aquesta experiència adquirida pels professionals de les biblioteques des de fa més d’una dècada pot ser molt profitosa per a afrontar el nou repte d’incorporació del llibre electrònic a les biblioteques. Les biblioteques universitàries normalment utilitzen models de subscripció (com ja fan amb les revistes electròniques), que comporten el pagament d’una tarifa anual que permeteix accés ilimitat als recursos electrònics de les editorials, però les biblioteques públiques s’inclinen pel model de plataforma que s’implementa en la web de la biblioteca, com ara l’oferida per Overdrive (utilitzada per la New York Public Library), que integra llibres electrònics en format ePub, videojocs i audiollibres, que podem demanar en préstec i renovar a través de la web, sense necessitat d’acudir personalment a la biblioteca, ni tan sols cal tornar el llibre, perquè quan s’acompleix el termini de préstec, el llibre despareix... el problema és que es perd l’usuari presencial i la biblioteca com a punt de trobada.
Considere que aquest sistema podria integrar-se en les biblioteques valencianes, sobretot aprofitant la base de la Xarxa de Lectura Pública Valenciana (eXLPV), però no a curt termini.  Crec que anem massa de pressa: internet, biblioteca digital, facebook, twitter, ... llibre digital, caldria una bona alfabetització de tot tipus (inicial,d’adults, digital, informacional) per a tota la població, cosa que hui en dia no es dóna, és més la mateixa XLPV ofereix a l’usuari la possibilitat de renovació del préstec a través del seu ordinador i jo, en els sis anys que estic dins de la xarxa, encara no he vist cap renovació feta pel mateix usuari...

1 comentario:

  1. Pot ser que anem massa de pressa, però sempre val la pena anar dels primers que quedar-se a la cua. Gràcies Carmen pel teu comentari.
    Mòdul superat.

    ResponderEliminar